Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало Справочник
Обекти
Събития
Карта
Кино
Театри
ТВ
Никой не е забравен и нищо не е забравено
н.о.
Зареждане ...
Оцени го:
Дата:
Час:
10:00 ч.
Място:
Описание:
Регионален исторически музей - Благоевград и Областен съвет на Съюза на ветераните от войните на България - Благоевград ще представят фотоизложба "Никой не е забравен и нищо не е забравено". Тя е посветена на 70-годишнината от участието на българската армия в заключителната фаза на Втората световна война през 1944 - 1945г.

Експозицията ще бъде открита в 10:00 часа на 6/петък/ март във фойето на РИМ - Благоевград от Снежана Захариева уредник в отдел "Нова и най-нова история" на музея. Изложбата съдържа 15 постера, които показват бойният път на Българската армия, включила се във военните действия в заключителният период на Втората световна война в Европа и дала своя принос за разгрома на немско - фашистките въоръжени сили.

Постерите изобразяват делата на българската войска, която води военни действия в земите на три държави - Югославия, Унгария и Австрия, в продължение на осем месеца. В онези героични дни свои принос има и Пиринския край. В състава на Първа българска армия са мобилизирани над две хиляди и триста млади хора от Благоевградска област.

Изложбата може да бъде видяна до края на месец април.Веднага след откриването на изложбата в конферентната зала на РИМ - Благоевград ще се проведе историческа викторина "Трофеите на Клио". Тя също е посветена на 70 годишнината от края на Втората световна война. Във викторината участие ще вземат отбори от - НХГ "Св. св. Кирил и Методий" (бивша Солунска), ПМГ "Сергей Корольов" - Благоевград, ЕГ "Людмил Стоянов" - Благоевград, VІІ СОУ "Кузман Шапкарев" - Благоевград, ПГИ "Иван Илиев" - Благоевград и СОУ "СВ. СВ. Кирил и Методий" - град Симитли, както и подполковник Иван Иванов от военно формирование 26 400 - Благоевград, историци, преподаватели и студенти.

На 25 февруари отборите посетиха музейната зала на военно формирование 26400 - Благоевград. Там капитаните на отборите получиха своите състезателни имена от майор Хайтов, а именно "Звегор", "Щип", "Страцин", "Ниш", "Дравасоболч" и "Митровица". Имената на отборите са свързани със сражения, водени в периода септември 1944 - май 1945 г. Изложбата и викторината посветени на 70-годишнината от края на Втората световна война са организирани със съдействието на Община Благоевград, Регионален инспекторат по образованието - Благоевград, Военен клуб - Благоевград, Военно формирование 26 400 - Благоевград и Военнопатриотичните организации - Благоевград.
Добави обект
Добави събитие
АКТУАЛНИ ОФЕРТИ С ОТСТЪПКИ:
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: